Kristinuskon papit ja ylipapit rakastivat/rakastavat valta- ja arvojärjestelmiä. He järjestelivät niin taivaan kuin helvetinkin mielensä mukaiseen muottiin.

Aikoinaan syntyi ajatus Helvetin hierarkkisesta järjestyksestä. Siinä Piru/Perkele Helvetin herrana johtaa langenneiden enkelien demonista laumaa. Helvetin hierarkiasta ei koskaan syntynyt kirkonmiesten kesken mitään yleistä yhtämielisyyttä. Ei tehty mitään demonista uskontunnusta. Alla esittelen mielestäni selväpiirteisintä järjestelmää yksinkertaisella taulukolla.

Jesuiittapappi Peter Binsfield

Kuolemansyntien ja demonien luokittelu vuodelta 1589
(vaihtoehtoiset kirjoitusasut Peter Binsfield, lat. Petrus Binsfeldius)

    • Kuolemansynti on katollisessa perinteessä käytetty nimitys pääpaheista. Peter Binsfieldin mukaan jokaista pääpahetta vastasi eri demoni. (Toisten “asiantuntijoiden” mielestä kyseessä on vain yksi demoni, piru, saatana taikka perkele. Hänellä on vain monta nimeä ja ilmiasua.)
      • Kuolemansynnin ei uskottu eikä uskota vieläkään iskevän kuin salama kirkkaalta taivaalta, vaan kuolemansynti tuhoaa ihmisen hitaasti hivuttamalla. Se tappaa elämän iloa ja valaa pelkoa ihmissydämeen. Kuolemansynti kutoo ihmismieleen pimeyden. Tämä tummuus kutistaa ihmisyyden perustaa. Perustaa, joka pohjaa empatiaan ja lähimmäisenrakkauteen. Pääpaheet eli kuolemansynnit etäännyttävät meidät niin Jumalasta kuin toisistamme. Me ikään kuin uppoamme syvään nautinnonhakuiseen itsekkyyteen. Näin ajateltiin ja ajatellaan.

Peter Binsfieldin mielen muokkaama helvetillinen järjestys

Demonit Kuolemansynnit

Lucifer

  • Ylpeys (Superbia)

Mammona

  • Ahneus (Avaritia)

Leviathan

  • Kateus (Invidia)

Saatana (Satan)

  • Viha (Ira)

Asmodeus

  • Irstaus, Hekuma (Luxuria)

Beelsebub

  • Mässäily (Gula tai Gullia)

Belphegor

  • Hengen velttous (Acedia)

Peter Binsfield ajatteli jokaisella kuoleman synnille oman persoonallisen demonin. Jokaisella näistä oli omanlaisensa tyyli houkutella ihminen syntiin ja eroon Jumalasta.

  1. Lucifer = Ylpeys
    Arkkienkeli, joka kapinoi Jumalaa vastaan ja heitettiin alas taivaasta. Lucifer on latinaa ja tarkoittaa ‘valontuojaa’ taikka ‘valonkantajaa’.
  2. Mammona = Ahneus
    Rikkauden ja ahneuden herra. Mammona on johdettu aramean kielestä ja tarkoittaa ‘rikkauksia’.
  3. Leviathan = Kateus
    Helvetin syvyyden käärmedemoni, ja merten alkuhirmu, joka maailman lopussa syö auringon. Leviathan nimi  johdetaan hepreasta ja tarkoittaa ‘kieroa’ taikka ‘kiemurtelevaa’.
  4. Saatana = Viha
    Helvetin ja sen demonien hallitsija. Alkujaan sana Satan on hepreaa ja merkitsee ‘vastustajaa’. Raamatussa saatana on myös ‘taivaallinen syyttäjä’.
  5. Asmodeus = Irstaus
    Himon ja irstauden herra. Kabbalan mukaan Asmodeus syntyi Aatamin ja Lilithin liitosta.
  6. Beelsebub = Mässäily
    Saatanan oikea käsi. Tunnetaan myös nimellä Baal-Sebub – ”Kärpästen herra”.
  7. Belphegor = Hengen laiskuus
    Intohimoton ja välinpitämätön keskipäivän demoni. Nimi juontuu Mooabin jumalasta Baal-Peor.

 

Lisää Internetissä
Demoni
Saatana ja demonit Raamatussa
Seitsemän kuolemansyntiä
Uhmakas Lilith: Aatamin ensimmäinen vaimo
Lilit, ensimmäinen nainen?

Toimittajan Technorati merkinnät: ,,,